Over deze site

Het micro-universum

Wie eenmaal met het microscopie virus is besmet komt er niet meer vanaf. Telkens weer verbaas ik me over wat ik zie door de microscoop, ook al heb ik datgene wat ik bekijk al vele malen aanschouwd. Iedereen kent wel de opnames vanuit de ruimte, gemaakt door satellieten. De patronen die je daar ziet lijken vaak verdacht veel op wat je door de microscoop ziet ook al is het onderwerp totaal anders. Ontzettend groot lijkt op ontzettend klein, bizar gewoon.

Op deze site probeer ik verschillende onderwerpen te belichten waarbij er veel aandacht is voor techniek. De technische kennis heb ik voornamelijk door eigen ervaring opgebouwd. Want hoewel microscopie een techniek is die de natuurkundige wetten volgt laat de praktijk vaak zien dat bepaalde principes helemaal niet zo star zijn. Ik heb getracht de nadruk te leggen op de praktische aspecten van microscopie zonder veel optische theorie. Ik denk namelijk dat daar al meer dan genoeg op internet over te vinden is. Tevens heb ik geprobeerd om deze site een persoonlijke tint mee te geven en om niet te veel de geijkte paden te volgen.

Microscopie is iets dat door iedereen uitgeoefend kan worden zonder dat daar dure en complexe instrumenten voor nodig zijn. Met relatief eenvoudige microscopen kunnen zeer goede resultaten worden behaald en er kan tevens professionele microscopie mee worden bedreven.

De informatie op deze site is bedoeld voor zowel beginners als meer gevorderden. Voor deze laatste groep zou met name de techniek sectie interessant kunnen zijn. In ieder geval hoop ik iets van mijn fascinatie voor de microscopische wereld over te brengen. Hopelijk is het voor sommige mensen een opstap naar een boeiende en leerzame hobby. Maar het belangrijkste is om er veel plezier aan te beleven!

Deze site is net nieuw en de hoeveelheid informatie misschien nog wat summier maar in de loop der tijd zullen diverse artikelen en pagina's aangevuld en uitgebreid gaan worden.

Mocht u tijdens het lezen op deze site een fout ontdekken dan kunt u dat altijd melden. Ik sta uiteraard open voor eventuele verbeteringen en suggesties zijn altijd welkom.

Rolf Vossen

 

Al het beeldmateriaal van deze site is door mij vervaardigd. Om deze beelden voor andere doeleinden te gebruiken dient toestemming te worden gevraagd.

© R. Vossen