Sieralgen

Introductie

Sieralgen (Desmidiaceae) vormen een groep, voornamelijk eencellige, groene algen. Tot deze algen behoren o.a. Closterium, Cosmarium en Micrasterius waarvan voornamelijk de eerste twee zeer algemeen in weinig vervuilde (voedselarm of oligotroof) zoete wateren voorkomen. De celwanden van sieralgen bestaan uit verschillende lagen en de buitenste daarvan wordt gevormd door pectine. Beweeglijkheid wordt mogelijk gemaakt door de uitscheiding van pectine. In de cellen van sieralgen komen vaak bariumsulfaat (BaSO4) kristallen voor, deze zijn met name bij Closterium goed waar te nemen.

Closterium

Deze alg valt op door de typische maansikkel-vorm. De lengte van de cellen varieert van zeer klein (ca. 25 μm) tot bijna 1 mm. Wanneer Closterium door de microscoop waargenomen wordt dan valt op dat de cellen niet geheel onbeweeglijk zijn, ze maken 'kruipende' beweging en kunnen zich daardoor verplaatsten. De beweging wordt mogelijk gemaakt door de uitscheiding van slijmachtig pectine. Aan de uiteinden zijn vaak groepjes kristallen van bariumsulfaat zichtbaar en deze kristallen schommelen op en neer door de brownse beweging. De volgende foto's werden gemaakt van een monster uit mijn vijver waar op dat moment Closterium massaal aanwezig bleek te zijn.

Opeenhoping van Closterium rondom een dode plantenrest. Gefotografeerd in donkerveld-belichting met Carl Zeiss Neofluar 6.3/0.20.

Closterium gefotografeerd in helderveld met objectief CZJ Apo 16/0.40.

Closterium gefotografeerd in donkerveld met objectief CZJ Apo 16/0.40.

Closterium gefotografeerd in schuine belichting met objectief Carl Zeiss 40/0.65.

Closterium gefotografeerd in schuine belichting met objectief Zeiss-Winkel 25/0.45. Op de linker foto zijn de kleine kristallen aan de uiteinden goed te zien.

Literatuur

Linne von Berg, KH., Hoef-Emden, K., Marin, B., Melkonian, M. (2012). Der Kosmos Algenführer. Stuttgart: Franckh-Kosmos-Verlags-GmbH & Co.

Bold, H. C. (1973). Morphology of Plants. New York: Harper & Row, Publishers, Inc.