Zeiss-Winkel Standard GF

Aan het einde van de jaren 40 ontwikkelde Carl Zeiss een microscoop die aangeduid werd met de naam Standard. De persoon Rudolf Winkel is onlosmakelijk verbonden geweest met Carl Zeiss. Rond 1860 begon Rudolf Winkel een bedrijf voor optisch - en fijnmechanische instrumenten. In 1911 ging dit bedrijf samen met Carl Zeiss en vanaf die tijd droegen instrumenten de naam Winkel-Zeiss. In de jaren 40 veranderde de naam in Zeiss-Winkel en werd in 1949 onder leiding van Kurt Michel  bij Carl Zeiss de eerste Zeiss-Winkel Standard microscoop gefabriceerd. Tot ongeveer 1957 werden instrumenten geproduceerd die het opschrift Zeiss-Winkel droegen, daarna werd de naam Carl Zeiss gebruikt en werd het Standard model kortweg Zeiss Standard genoemd. De Zeiss Standard was een zeer succesvolle microscoop en werd een begrip in de medische wereld. Vanaf begin jaren 60 wordt de Zeiss Standard in grijze kleur uitgevoerd en de constructie is dan ook anders.

Onderstaande microscoop is een vroege Standard, Zeiss-Winkel Standard GF (= Grobtrieb / Feintrieb). De grof-afstelling werkt op de arm en niet op de tafel zoals bij de latere Standards. De stroefheid van de scherp-afstelling kan worden ingesteld door de knoppen van de fijn-afstelling tegen elkaar in te draaien. In de kop zit een vergrotings-wisselaar ingebouwd waarbij gewisseld kan worden tussen 1x of 1.6x na-vergroting.

Deze microscoop gebruik ik hoofdzakelijk met gewone achromaten en voor de fotografie plaats ik er dan een trinoculaire tubus op. De achromaten van Zeiss-Winkel zijn goed en ik prefereer ze boven de latere achromaten van Carl Zeiss (zie ook 'De achromaten van Zeiss en Zeiss-Winkel' in de techniek-sectie).

Zeiss-Winkel Standard GF, de zwarte klassieker. Hier afgebeeld met fasecontrast condensor, vergrotings-wisselaar en revolver voor 4 objectieven.